febră tifoidă, , este o boală comună la nivel mondial , transmise prin ingestia de alimente sau apa contaminate cu fecale ale unei persoane infectate, care conţin bacteria Salmonella bacterii typhi.SI apoi perforeaza prin peretele intestinal şi sunt phagocytosed de macrofage. Organismul este un bacil Gram-negative pe termen scurt, care sunt mobili datorită flagella sale peritrichous. Bacteria creste cel mai bun la 37 ° C/99 ° F - temperatura corpului uman.
Această febră a primit diverse denumiri, cum ar fi febra gastrica, abdominal tifos, febră infantil remittant, febră lenta, febră nervoasa, febra pythogenic, etc numele de "febra tifoida" a fost dat de către Louis în 1829, ca un derivat de la tifos.
Simptomele de febră tifoidă
simptome de febră tifoidă includ un apetit diminuat, dureri de cap, dureri corporale şi dureri, febră, oboseală, şi diaree. Fevimages3 Symptoms of TyphoideR poate ajunge la 103-104 de grade Fahrenheit (39 la 40 de grade Celsius), la cele cu febră tifoidă. Această boală are o incubaţie periodica care poate dura până la două săptămâni. Odată iesita febra tifoidă simptomele sunt evidente, ele pot dura până la patru la şase saptamani, pot să apară, printre alte simptome de febră tifoidă. Cu toate acestea, nu afectează pe toţi cei care dezvoltă boala. De asemenea, durere şi disconfortul in zona abdominala poate să apară ca un alt simptom. După a doua saptamana de boala sau a treia, un pacient fără complicaţii suplimentare se poate confrunta cu amelionari a simptomelor de febră tifoidă, aproximativ unul din 10 pacienţi VHA vae simptome recurente, chiar şi după ce a observat îmbunătăţiri pentru o săptămână sau două. Interesant, cei care au fost trataţi cu antibiotice poate fi mai susceptibile de a avea recaderi decât alti.
Salmonella typhi de obicei cauzeaza febra tifoida. Uneori Salmonella paratyphi produce multe caze de febră tifoidă, de asemenea. However, boli cauzate de această bacterie este adesea mai puţin severa decât cea cauzată de Salmonella typhi. Oamenii sunt de obicei expuşi la aceste bacterii de alimente sau apă, care sunt contaminate cu fecale de cineva care transportă sau este infectat cu boala.
Uneori, simptomele de febră tifoidă sunt atat de usoare că nu este diagnosticată sau chiar într-adevăr remarcata. Unii oameni care au astfel de cazuri uşoare de boală ei se numesc transportatori de boala. Aceasta înseamnă că nu sunt considerabil bolnavi de ea, dar boala poate trece pe la alte persoane , de la expunerea lor iniţială. Aproximativ 3-5% dintre cazuri sunt cei cu transporta febra tifoida .
Cauzele de febră tifoidă
Salmonella typhi bacterii trăiesc numai la om. Persoanele cu febră tifoidă transporta bacterii în sânge şi intestinal. Aproximativ 3-5 la suta de oameni încă mai poartă bacterii, chiar daca simptomele dispar cu un tratament adecvat. Aceste persoane sunt cunoscute ca purtători febră tifoidă. Cele mai faimoase a fost Mary Mallon, mai bine cunoscut sub numele de Mary tifoidă. Cum este boala cu transmitere? Puteţi obţine febră tifoidă Dacă mâncaţi alimente sau beti băuturi care au fost manipulate de către o persoană care îşi scutură bacteriile, sau în cazul în care o canalizare contaminata cu bacterii ajunge în apa pe care o utilizaţi pentru baut sau de spalat alimente. Prin urmare, febră tifoidă este mai frecventă în zone ale lumii unde spălatul mâinilor este mai puţin frecventă şi apă este mai probabil să fie contaminata cu bacterii. În ultimii 10 ani, călătorii din Statele Unite în Asia, Africa, America Latină au fost special infectati cu bacteriile typhi risk.
Febră tifoidă Tratamentul
febră tifoidă, în majoritatea cazurilor, nu este fatala. Antibioticele, cum ar fi ampicilină, Cloramfenicol, trimetoprim-sulfametoxazol, Amoxicillina şi ciprofloxacină, au fost utilizate în mod obişnuit pentru a trata febra tifoidă în ţările dezvoltate. tratamentul prompt al bolii cu antibiotice reduce rata de mortalitate de caz la aproximativ 1%. Fluide şi electroliţi poate fi administrată printr-o venă (intravenos). antibiotice adecvate sunt date pentru a ucide bacteriile. Există creşterea ratei de rezistenta la antibiotice în întreaga lume, astfel încât furnizorul de îngrijire a sănătăţii va verifica curent recomandări înainte de a alege un antibiotic